Zakaj Evropska mladinska kartica?

Vsi mladi v starosti od 12 do dopolnjenih 30 let lahko pridobite Evropsko mladinsko kartico in postanete del ene največjih skupnosti na svetu, ki združuje že preko 6 miljonov članov in mladim v Evropi ponuja preko 60 tisoč ugodnosti.
 


Nova Evropska mladinska kartica v Sloveniji je začela svojo pot ob koncu leta 2016 in še pridobiva strateške in druge partnerje. Vsaj dvakrat na leto, 15. junija in 15. novembra, Zavod Mobin kot nosilec licence Evropske mladinske kartice za Slovenijo, objavi nove ugodnosti za njegove člane.

Imetniki Evropske mladinske kartice imajo dostop do:
  • informacij o mladinskih tematikah in dogodkih preko naših medijev (spletno mesto, e-novice, Facebook, v kratkem tudi preko mobilne aplikacije);
  • preko 60 tisoč popustov in ugodnosti v Sloveniji in v 37 evropskih državah, s področja kulture, neformalnega izobraževanja, prevozov, potovanj, nakupov, ogledov, tečajev ipd.;
  • sodelovanja pri različnih projektih in mednarodnih dejavnostih;
  • prostovoljnega dela (vodenje delavnic, pisanje novinarskih prispevkov, tehnična podpora ipd.).
Med trenutne glavne ugodnosti za imetnike Evropske mladinske kartice v Sloveniji štejemo:
  • 20 % popusta na tujo strokovno literaturo in 10 % na knjige* v Mladinski knjigi,
  • 20 brezplačnih tiskov na vseh napravah Printbox v Sloveniji ter 10 % dodatnih brezplačnih tiskov za polnjenje računa nad 10 evrov,
  • zagotovljen najcenejši najem avtomobila pri podjetju Avantcar in ekskluzivne ponudbe za uporabo električnih vozil s storitvijo Avant2go,
  • 10 % popusta na različne aktivnosti v organizaciji Šport Ljubljana (savna, plavanje, fitnes ipd.),
  • Popust na vse prevoze GoOpti,
  • brezplačno enoletno članarino v Študentski vadbi s 50 brezplačnimi krediti (ob naročilu preko naše spletne strani).
Naslednja osvežitev ugodnosti v Sloveniji se pripravlja za 15. marca 2018, ko bomo objavili dodatne posebne ugodnosti.

Spodaj lahko najdete nekatere izbrane ugodnosti, ki smo jih za vas pripravili v Sloveniji do danes. S klikom na druge države in klikom na gumb "Išči", lahko raziskujete popuste tudi drugod po Evropi.

Nekateri meniji se zaradi optimizacije spletne strani na mobilnih napravah ne bodo prikazali, zato priporočamo, da si za celoten ogled ponudbe (vključno z mesti, kategorijami in ključnimi besedami) to podstran ogledate na večjem zaslonu.

*
Popust ne velja za učbenike, delovne zvezke in knjige, pri katerih, v skladu z določili ZECK, od prvega prodajnega dne še ni preteklo 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo.

Home of Božidar Jakac/ Jakčev Dom

Street Sokolska ulica 1
ZIP 8000
City Novo Mesto
Country Slovenia
Phone +386 7 373 11 31
Email jakcev.dom@dolenjskimuzej.si
URL http://www.dolenjskimuzej.si
Discount 10% off entrance ticket to Jakac house (famous slovenian paintor) and 20% off publications.
Discount (local) 10% popust na vstopnino; 20% popust na nakup publikacij
Info Božidar Jakac’s works in Novo mesto has been alive since 1964, when the construction of Jakac Pavilion was planned, but due to economic troubles never fulfilled. Not earlier than for the artist’s 80th anniversary came the idea to fruition, and Jakac’s works found their permanent home in the house that had once belonged to his parents. The construction of the building in question had been commissioned to Giuseppe Oliva, a Friulian architect, in 1904 by Božidar’s father, Anton Jakac. At the time, it was a modern hotel and café. After World War II, it hosted a cafeteria for workers, and in 1965 it was given to a cooking school. In 1984, however, it has been transformed into a gallery, which is a part of the Museum of Dolenjska. In this way, the building was symbolically given back to the artist, as a compliment to his creative work. In his honour, it was renamed Jakac House (Jakčev dom). In the beginning, the entire exhibition area was dedicated to Božidar Jakac. The concept remained unchanged until 2006, when the decision was made to include other artists. In addition to the main exhibition our visitors can now see two other permanent exhibitions: and a fraction of the exhibition area is a gallery where domestic and international artists can present their works.
Info (local) Želja po stalni zbirki Jakčevih del v Novem mestu je intenzivno vzplamtela že leta 1964, ko je bila načrtovana postavitev Jakčevega paviljona, vendar zaradi gospodarskih težav ni bila uresničena. Kasneje, šele ob umetnikovi osemdesetletnici, se je ideja uresničila in v nekdanjem domu Jakčevih staršev so umetnikova dela našla svoje stalno mesto. Leta 1904 je dal stavbo sezidati umetnikov oče Anton Jakac furlanskemu arhitektu Giuseppeju Olivi kot moderno opremljen hotel in kavarno. Po vojni je v njej delovala delavska menza, leta 1965 so jo namenili Šolskemu centru za gostinstvo, od leta 1984 pa je preurejena v galerijo, ki jo upravlja Dolenjski muzej. S tem je bila stavba simbolično povrnjena umetniku in kot priznanje njegovi ustvarjalnosti in v njegov spomin postala Jakčev dom. Do leta 2006 je bila vsebinska zasnova Jakčevega doma nespremenjena, saj so bili vsi razstavni prostori namenjeni Božidarju Jakcu, ko smo se odločili, da razširimo krog razstav in poleg primarne stalne razstave Božidarja Jakca gledalcem ponudimo še dve stalni razstavi, stalno likovno razstavo Dolenjskega muzeja in likovnopedagoško zbirko, del razstavnih prostorov pa namenimo galerijski dejavnosti, s katero želimo omogočiti slovenskim in tujim umetnikom predstavitev svojih del.
Category Museums/Galleries/Sights
Tag(s)
Nazaj na seznam
Pomembni datumi