Zakaj Evropska mladinska kartica?

Vsi mladi v starosti od 12 do dopolnjenih 30 let lahko pridobite Evropsko mladinsko kartico in postanete del ene največjih skupnosti na svetu, ki združuje že preko 7 miljonov članov in mladim v Evropi ponuja preko 70 tisoč ugodnosti.
 

Dogodek: Evropski teden mobilnosti

22.09.2020
Ta teden se začne 19. Evropski teden mobilnosti, ki bo trajal od 16. do 22. 9. 2020.
Teden je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. V Sloveniji bodo občine, regije in država aktivno spodbujale prebivalce_ke k okolju bolj prijaznim načinom premikanja s sloganom “Izberi čistejši način prevoza!”, saj so letos v ospredju potovanja z manj onesnaženja.

Kaj lahko ti narediš, za premik k trajnostni mobilnosti? 

Prestopi med brihtne potnike!
  • Ne sodeluj v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.
  • Ne vozi se v tišini – v službo se pelji skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke tako, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj.
  • Pozabi avto doma – parkiran avtomobil prihrani največ goriva in zmanjša onesnaževanje.
  • Pelji se z domišljijo – z javnimi prevoznimi sredstvi, kolesom ali peš vsakič, ko je to mogoče.
  • Sodeluj v akcijah – sam_a ali z ekipo sodelavcev_k se pridružite nacionalni kolesarski pobudi Pripelji srečo v službo. Mednarodne raziskave kažejo, da kolesarjenje vpliva na povečan občutek sreče, povečuje delovno učinkovitost in posledično izboljšuje odnose s sodelavci.

Prihrani denar in dihaj čistejši zrak!
  • Vozi se manj – premisli o nujnosti vsake vožnje. Pri porabi enega samega litra dizelskega goriva namreč nastane kar 2,65 kilograma CO2, pri porabi enega litra bencina pa 2,37 kilograma izpustov CO2.
  • Uporabljaj noge in javni prevoz – vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov.
  • Znižaj hitrost – s hitro vožnjo boš pridobil 10 minut na 100 kilometrov, v okolje pa spustil kar 80 odstotkov več CO2.
  • Potuj manj obteženo – shranjuj prtljago na pameten način in jo namesto na streho zloži v avtomobil. Dodatnih 50 kilogramov namreč poveča porabo goriva za dva odstotka.
  • Vklapljaj klimo z glavo – prižgana klimatska naprava vpliva na do 12 odstotkov višjo porabo goriva. Pri veliki hitrosti imej okna zaprta, saj boš tako izboljšal učinkovitost vozila.

Več informacij kako sodelovati v Evropskem tednu mobilnosti lahko najdeš tukaj.
Pomembni datumi
POMEMBNI
DATUMI
25.06.2021
Celjski mladinski center vabi na večer smeha in zabave z Gašperjem Bergantom in Žanom Papičem.Preberi več
31.07.2021
Društvo za medgeneracijsko povezovanje Sinica vabi na poletne delavnice “Mladi šivamo”!Preberi več