Zakaj Evropska mladinska kartica?

Vsi mladi v starosti od 12 do dopolnjenih 30 let lahko pridobite Evropsko mladinsko kartico in postanete del ene največjih skupnosti na svetu, ki združuje že preko 6 miljonov članov in mladim v Evropi ponuja preko 60 tisoč ugodnosti.
 

Svetovni dan brez cigarete

31.01.2018
Elektronska cigareta IQOS po mnenju ameriškega FDA ne zmanjša možnosti za razvoj bolezni
Odbor ameriškega Zveznega urada za živila in zdravila (FDA) je potrdil, da dokazi tobačnega giganta Philip Morris International (PMI), da njihova »elektronska cigareta« oz. pripomoček za segrevanje tobaka IQOS, zmanjša možnosti za razvoj bolezni povezanih s tobakom, niso zadostni.

IQOS je sistem, ki ga je razvil Philip Morris International, ki namesto gorenja tobaka, kot pri klasičnih cigaretah, tega segreje prek elektronsko nadzorovanega grelca. Tako naj bi se po njihovih navedbah zmanjšala izpostavljenost škodljivim kemikalijam, ki jih vsebuje cigaretni dim.

Kljub temu da je svetovalni odbor ugotovil, da je PMI ustrezno dokazal in podprl trditve, da znanstvene študije kažejo, da popolna zamenjava cigaret za IQOS bistveno zmanjša izpostavljenost telesa škodljivim ali potencialno škodljivim kemikalijam, je večina odbora prepričana, da je verjetnost, da bodo uporabniki popolnoma opustili kajenje klasičnih tobačnih izdelkov in prešli na uporabo sistema IQOS, malo verjetna.
Menijo, da »IQOS zmanjša izpostavljenost škodljivim kemikalijam le v primeru, da kadilci popolnoma opustijo kajenje klasičnih cigaret, za kar pa ne obstaja zadostno število dokazov, da se bo to res zgodilo. Praksa, tudi pri nas, kaže, da uporabniki elektronskih cigaret in drugih povezanih izdelkov, navkljub začetnemu zanosu po opustitvi kajenja, v večini primerov nadaljujejo z uporabo klasičnih tobačnih izdelkov,« je povedal Jan Peloza, direktor Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj.

Nina Rogelj, sodelavka za tobak in bivša predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, je ob tem zaključila: »Ne smemo pa pozabiti, da podjetja kot je PMI živijo od kadilcev, zato jim je popolnoma vseeno, kako se tobačni izdelek konzumira, enkrat ko so ga kadilci od njih kupili.

Zgodbe o prihodnosti brez dima (ang. smoke-free future) in nenadni spreobrnitvi tobačne industrije v dobrodelneže, ki želijo dobro svojim uporabnikom, so po našem mnenju navadne floskule, s pomočjo katerih si želijo tobačna podjetja kupovati čas. Nenazadnje tobačna industrija ubije od polovice  do dveh tretjin  svojih uporabnikov, zato če res želi postati koristna, naj se preusmeri v druge gospodarske panoge in neha prodajati najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeštva«.

Za dostop do celotnega sporočila za javnost kliknite tukaj.

Pomembni datumi
POMEMBNI
DATUMI
01.03.2019
Štipendija je na voljo za študij ali raziskovanje na Danskem. ...Preberi več
03.03.2019
Rektorjeva nagrada je tradicionalni natečaj za študente in zaposlene na Univerzi v Ljubljani, ki vzpodbuja vstop ...Preberi več
20.03.2019
Si kreativen, podjeten, inovativen?Preberi več
29.03.2019
Mladi fotografi med 14. in 26. letom lahko na natečaju sodelujejo s serijo fotografij na razpisano temo. Natečaj je ...Preberi več
29.03.2019
Likovni tečaj na temo: trajnostna mobilnost. 
Preberi več
29.05.2019
Imaš umetniško žilico? Prijavi se na likovni natečaj.Preberi več
01.07.2019
Natečaj za najboljše neobjavljeno književno delo.Preberi več
05.07.2019
Podjetje Krka podeljuje nagrade.Preberi več
02.09.2019
Štipendije so namenjene izobraževanju državljanov držav Zahodnega Balkana za podiplomski (magistrski ali doktorski) ...Preberi več